Informacja prasowa

CLAAS wraz z SYNGENTA maksymalizuje plony z kukurydzy

MaxiMaize to nazwa nowej mieszanki nasion kukurydzy przeznaczonych na kiszonkę, która została przygotowana przez firmę SYNGENTA. Mieszanka ta była w tym roku testowana po raz pierwszy w naszym kraju, a zbiór plonów odbył się we współpracy z CLAAS Polska, który wykorzystał do tego sieczkarnie CLAAS JAGUAR 960 i 980 z technologią SHREDLAGE. Oto szczegóły dotyczące zbiorów.

SYNGENTA, która specjalizuje się w produkcji środków ochrony roślin i nasion, obsiała w różnych częściach Polski 6 działek doświadczalnych. W sumie nową mieszanką zasiane zostało na około 70 ha. „Przygotowany przez Nas projekt MaxiMaize to maksymalizacja plonu i jakości kiszonki dzięki połączeniu 3 odmian kukurydzy o podobnym FAO, których najlepsze parametry jakościowe ujawniają się właśnie w kiszonce” – opisuje mieszankę ekspert SYNGENTA Karol Kozłowski – „Mieszanka odmian powoduje, że odnajdują się one w każdych warunkach na polu – dodaje Kozłowski. Część działek została obsiana z wykorzystaniem map zmiennego dawkowania, które przy pomocy zdjęć satelitarnych pozwalają wykorzystać potencjał poszczególnych części pola. Tym samym dawka siewu może być dopasowana do określonych warunków na polu.

Zbiory i pomiary porównawcze

Zbiór kiszonki MaxiMaize rozpoczął się we wrześniu. Do przeprowadzenia prac delegowane zostały dwie maszyny marki CLAAS JAGUAR – 960 i 860. „Obie wyposażone w zgniatacz MULTI CROP CRACKER SHREDLAGE” – objaśnia Andrzej Kulczyński, ekspert CLAAS. „Dzięki zgniataczowi SHREDLAGE uzyskujemy jeszcze bardziej intensywne kondycjonowanie ziarna i całych roślin. Różnica prędkości w walcach wynosi 50%, a specjalne parowanie zębów i przeciwbieżny spiralny rowek pozwala na uzyskanie efektu obierania elementów rośliny” – dodaje Kulczyński. Warto tutaj wspomnieć, że SHREDLAGE to wciąż dość nowa koncepcja żywienia zwierząt w Polsce. W myśl tej technologii sieczka jest przycinana na wyjątkowo długie fragmenty do 30 mm. Bardzo duże naruszenie ziarna i jego silne roztarcie zwiększają ilość dostępnej dla krowiego żołądka skrobi, która stanowi źródło energii. Dodatkowo zachodzi tutaj bardzo intensywna obróbka wzdłużna łodyg. Ma ona na celu zapewnienie silniejszego efektu strukturalnego kiszonki, a tym samym lepszego przeżuwania.

W trakcie zbiorów SYNGENTA i CLAAS wykorzystały czujnik NIR, który został zamontowany na tunelu wyrzutowym sieczkarni JAGUAR. „Jest to nieodzowne narzędzie by porównać mieszankę MaxiMaize do innych odmian kukurydzy. Czujnik NIR pozwala zmierzyć zawartość suchej masy i składników, takich jak skrobia, białko surowe, włókno surowe, popiół surowy i tłuszcz surowy. Dodatkowo w przypadku zbioru kiszonki NIR może określić także zawartość cukru” – wymienia Andrzej Kulczyński. Należy dodać, że pomiar odbywa się w czasie rzeczywistym i to z bardzo dużą dokładnością (certyfikat DLG). „Czujnik NIR wykorzystuje spektroskopię w bliskiej podczerwieni wykonując pomiar w sposób ciągły podczas zbioru bez wpływu na przepływ materiału w sieczkarni” – opisuje sposób działania Krzysztof Gomolla z CLAAS Polska. Źródło światła w górnej rynnie wyrzutowej jest skierowane na plon przepływający obok i odbija się na różne sposoby, w zależności od poziomu wilgotności plonu.

Sam pomiar wartości zebranej sieczki nie jest bardzo skomplikowany. Jednak wymaga odpowiedniego przygotowania. Wyniki ilościowe uzyskiwane dzięki kwantymetrowi pozwalają nam określić ilość zbieranej plonu, który jest bazą do wyznaczenia wartości kolejnych parametrów. Wyniki jakościowe uzyskane dzięki systemowi NIR zamontowanemu na sieczkarni CLAAS JAGUAR dają nam bardzo dużo informacji o jakości zbieranej zielonki. Do najważniejszych i najbardziej użytecznych parametrów zbieranych przez czujnik należą z pewnością zawartość skrobi [%] oraz zawartość suchej masy [%]. Poznanie średniej zawartości suchej masy [%] dla pola i odmiany to informacja bezcenna, bo mówi nam o tym czy wybraliśmy optymalny termin zbioru zielonki, który powinien odbyć się między 32-36 % zawartości suchej masy. Aby odpowiednio więc porównać plony różnych odmian musimy poznać ich wagę po sprowadzeniu do wspólnej wilgotności. W tym celu ilość zielonej masy [t/ha] po przemnożeniu przez parametr jakościowy zawartość suchej masy [%] da nam plon suchej masy z hektara [t/ha].

Wyniki mówią same za siebie

W doświadczeniach łanowych prowadzonych przez SYNGENTA i CLAAS, przy których zbiorze używany był czujnik NIR, w bieżącym sezonie uzyskaliśmy wyniki od 27 do 32% skrobi w suchej masie, w zależności od homogeniczności pola, gęstości siewu i odmiany. „Dla lokalizacji trudnych o słabym kompleksie glebowym najwyższe zawartości skrobi [%] uzyskiwaliśmy przy obsadach od 60 do 75 tyś roślin/ha. Natomiast w przypadku lokalizacji dobrych i bardzo dobrych udało się utrzymać wysoką zawartość skrobi nawet przy obsadzie 85 tyś roślin/ha. Zawartość skrobi [%] jest parametrem, który pozwala nam oszacować energetyczność kiszonki a co za tym idzie „mleczność” danej kiszonki.” – podaje wyniki doświadczenia Karol Kozłowski z SYNGENTA.

Wyniki uzyskane podczas zbioru sieczkarniami CLAAS wyraźnie pokazują zwiększoną zawartość skrobi w mieszance MAXIMAIZE w porównaniu do innych odmian. Tak więc zebrana kiszonka jest bardziej wartościowa i przełoży się ona na większą wydajność krów. Ale to nie wszystko, dzięki zbiorze kiszonki w technologii SHREDLAGE można się spodziewać również wzrostu wydajności mleka co zostało już potwierdzone we wcześniejszych doświadczeniach z ta technologią. Dodatkowo można ograniczyć lub wręcz wyeliminować dodawanie słomy do przygotowywane paszy.